Solarier koster samfunnet betydelige summer i form av hudkreft og behandling av det, samt den lidelsen som det påfører folk, sier hudlege Jürgen Funk
1
post-template-default,single,single-post,postid-1,single-format-standard,bridge-core-3.1.6,qi-blocks-1.2.7,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.4.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-15402

Solarier koster samfunnet betydelige summer i form av hudkreft og behandling av det, samt den lidelsen som det påfører folk, sier hudlege Jürgen Funk

Solarier koster samfunnet betydelige summer i form av hudkreft og behandling av det, samt den lidelsen som det påfører folk, sier hudlege Jürgen Funk

Nå får hudlegen støtte i sitt syn om at solarium bør forbys. I anledning hudkreftdagen hadde Kreftforeningen et seminar i Oslo hvor en australsk hudkreftforsker var invitert for å snakke om hva Norge kan lære av Australia som har forbud mot solarier.

Jeg snakker om et totalt forbud, ikke restriksjoner. Det er enormt med penger å spare på et forbud. Det var det økonomiske aspektet som til slutt fikk regjeringen til å innføre et forbud i Australia. Hvert år sparer landet tre millioner dollar på forbudet mot solarium, sa forskeren Adele Green på seminaret

– Jeg var forut for min tid

På seminaret var også norske hudleger som støttet forskerens syn.

– Det var da pussig at jeg for noen uker siden lanserte tanken om at solarier bør forbys, og så kommer forskere og leder i norsk forening for dermatologi og venerologi, Petter Gjersvik, og er helt enig i det. Da var hudlege Funk ikke så utdatert som solariebransjen vil ha det til likevel. Jeg var bare litt forut for min tid, sier Funk til Moss Avis.

Norge ligger i dødelighetstoppen i Europa når det kommer til føflekkreft. Forskeren viste til at når bruken av solarium går ned, går også andelen som trenger behandling for hudkreft ned. Over 90 prosent av hudkrefttilfeller har sammenheng med UV-stråler, ifølge Kreftforeningen.

– Solarium gir altså ingen helsegevinst bare skader. Vitamin D kan man lett få på andre måter, som å være ute, og gjennom kosten, sier mossehudlege Funk.